Prachtige Grevelingencup finale met schoot tussen duim en wijsvinger

Afgelopen zaterdag 24 maart 2018 werd de finale van de Grevelingencup winterserie 2017/2018 gevaren. Het was in aanvang nog spannend wat de wind zou gaan doen. Maar de dag bleek toch erg mooie zeilomstandigheden met zich mee te brengen. Zonder al teveel wind werden de fijne kwaliteiten der zeilers op de proef gesteld.

Aangezien het de finale was, werden de tussenstanden de week voorafgaand aan de wedstrijd extra goed geïnspecteerd, voor wat meer duidelijkheid in de benodigde verdedigings- en aanvalstactiek tijdens de wedstrijd. Ook de wind werd nauwgezet in de gaten gehouden. De voorspelling deed weinig wind vermoeden, maar met een beetje geluk zou het wel genoeg moeten zijn om een wedstrijd te varen. Daarnaast was het duidelijk dat het droog en misschien zelfs zonnig zou zijn. Als de voorspelling maar uit zou komen, en de wind even zou blijven staan…

De opkomst van tijdens het finale weekend enorm. Met meer dan 140 deelnemers, waarvan bijna iedereen mee zeilde, was het een gezellig volle bedoeling op de haven en in de Basserie Vis aan de Haven.

Tijdens het palaver werden de banen van de dag bekend gemaakt, waarin de organisatie alle voorbereidingen had getroffen om de wedstrijd te kunnen afronden, en eventueel zou kunnen inkorten bij wegvallende wind. De banen voor de 10 verschillende klasses hebben veel met elkaar te maken en zouden op bepaalde punten zelfs collectief in te korten kunnen zijn als de wind toch wegvalt. Maar het liefst zeilen we natuurlijk de volledige baan. De lengte van deze banen varieerde van 9 tot 16 mijl, een flinke afstand zonder wind, maar een lekker stuk varen bij een licht windje.

De starts verliepen weer uitzonderlijk soepel en zo kon het enorme deelnemersveld snel aan de wedstrijd beginnen. Gelukkig bleef de wind even staan en rond 13:00 kwamen de snelste schepen met de grootste zeilen alweer bij Scharendijke vandaan, op naar de finish, op naar de borrel.

Aan het eind van de dag bleek dat de gekozen baan precies op maat voor de wind was (met het geluk dat de wind bleef staan). Daardoor kon een prachtige baan gevaren worden waarbij de laatste deelnemers nét met het laatste zuchtje wind over de finishlijn konden dobberen.

Bij de prijsuitreiking stonden er prachtige prijzen klaar voor de top schepen in de verschillende klasses, waardoor er veel team naar huis mochten met mooie prijzen voor op de schorsteenmantel.

Voor het overzicht van alle deelnemers en winnaars, verwijzen we graag naar de uitslagen pagina’s (Toer(S) klasses, Eenheidsklasses & Multihull). Op de website kan ook de gevaren baan in de GPS tracking worden teruggekeken, en geanalyseerd voor de volgende wedstrijd deze zomer, of alvast in voorbereiding voor de volgende Grevelingencup!