Feestelijke opening winterseizoen Grevelingencup 

Afgelopen zondag 19 november heeft de Grevelingencup de openingswedstrijd van het winterseizoen gevaren. Met weer een enorm deelnemersveld was het Grevelingenmeer het toneel voor honderden zeilers om verdeeld over ongeveer 10 startgroepen de strijd met elkaar en de kou aan te gaan.

Helaas vond dit jaar de openingswedstrijd 1 maand vertraagd plaats omdat de oktober wedstrijd afgelast moest worden. De reden hiervoor was de herfststorm die die toen over het land trok. Gelukkig bleek het een goed besluit en werd het geduld van de zeilers dit weekend extra beloond. Ook de nieuwe Yachtclub verzorgde met live muziek en veel gezelligheid een extra feestelijke sfeer.

Weersvoorspellingen

Een week voor de wedstrijden was het nog spannend met de weersvoorspellingen. Even leek het erop dat we wederom geteisterd zouden worden door najaarsstormen. Maar gelukkig kon het slechte weer geweken worden. Met een zeer krachtige 5 Beaufort wind kon er goed en hard gezeild worden. Helaas bleek het voor een aantal boten wel iets teveel wind, sommigen werden vanwege averij -of ter voorkoming van- de wedstrijd niet uitzeilen. Voor kleine schepen was het vaak flink werken om de boten enigszins recht te houden, maar ook aan boord van de grote schepen was het driftig lieren om de zeilen dicht te krijgen na iedere tack. Met de sterke wind lag ook de bootsnelheid erg hoog. Daarom hielden de deelnemers alom hun marges in de gaten en betrachtte voorzichtigheid met de manoeuvres en boei-rondingen.

Toerbanen

Waar vorig jaar nog veel schepen zeilden in de up-down-banen, valt men dit jaar duidelijk de voorkeur heeft gegeven aan de tour banen, met en zonder spinaker. Dit levert een dynamische race op, met veel verschillende koersen. Het wedstrijdcomite verwerkt over het algemeen een meerdere kruisrakken in de baan, een aantal voor de windse rakken, maar er moet natuurlijk ook geknald worden onder halve wind! Afhankelijk van de klasse waarin de deelnemers zitten, worden de banen gekozen met wat meer of minder mijl op het programma. Dit keer leunde bijna elke baan tegen de 20 mijl, en werd met gemak uitgezeild binnen de tijd.

Tussenstanden

Met de eerste wedstrijd op de teller is zijn de voorlopige kaders duidelijk van het klassement. Maar zoals altijd, zo vroeg in de competitie, kan er nog vanalles gebeuren om de huidige koplopers van de troon te stoten!

Toer 1 Toer 2 Toer 3 Toer S1 Toer S2 Toer S3 Toer S4 Multihull Eenheidsklasses
1 Kabaal Serena Bodyguard Prima Vista Insails.com Jiggy Andantino Triki Blauwe knoop
2 Zeezout Gaviota RAM RAM Byron II Team Aquavitesse FarFelu Fleurtje Het verstand van Poeh The 1st one
3 Black Pearl Anilla Julius Poppedien De Lendte KAT HAMAR Yippie Yo ScheldeSpetter
GPS Tracking

Tijdens de wedstrijd werd ook voor het eerst de live GPS tracking van de Grevelingencup gebruikt. Doormiddel van een gedownloadde app namen de deelnemers hun tochten en tactieken bij, om dit  binnen het team door te spreken en met andere boten uit de klasse te vergelijken.

Klik hier om de gevaren tracks te bekijken!

SaveSave

SaveSave