Een warme zon in koude condities overheerst de Grevelingencup

Een combinatie van een koude zuidenwind, met een heldere dag en de harde inzet van de vele vrijwilligers maakte de januari-wedstrijd van de Grevelingencup tot een zeilwedstrijd uit het boekje. De wind draaide weinig in de loop van de dag, waardoor de banen minimaal verlegd hoefde te worden en er aan een stuk door gestart werd.

Ook dit weekend trokken de schitterende voorspellingen iedere deelnemer en ieder bemanningslid weer naar Marina Port Zelande –met zelfs een kleine file op de Brouwersdam tot gevolg(!). Over de dag werd er verlangend uit gekeken naar het zonnetje. Wanneer deze even wegviel of achter het zeil verdween, scheelde het meteen een paar graden op de gevoelstemperatuur. Juist op deze momenten werden de zeilen nog even getrimd en de hikes net wat zwaarder ingezet, om snel weer warm te worden.

De startvelden waren als vanouds. De ORC en eenheidsklasses startten op de grote plas ten oosten van de Ossehoek, terwijl de vele toerschepen op het water direct voor Marina Port Zelande hun start afwachtten. Vanaf de dam waren de 100+ boten in dit startveld zeer goed te zien. Vele voorbijgangers stopten even om te zien hoe de schepen om elkaar heen cirkelden voor de beste startpositie, om vervolgens (zonder valse starts) het eerste merkteken aan te doen en aan hun baan te beginnen. Hun baan die helemaal door de Rede van Brouwershaven tot de Veermansplaat zou brengen, en terug. Langs de ORC en eenheidsklasse-velden, die hun maandelijkse up-down wedstrijden hebben uitgevochten in 3 wedstrijden.

Met het lichtere weer (ten opzichte van voorgaande maand) begon een ieder fanatiek aan het nieuwe jaar. Met een aantal kleine incidenten zonder ernstige gevolgen en een enkel protest tot gevolg, waarvan het merendeel netjes op het water werd afgehandeld.

Bij binnenkomst in de haven verzorgde sponsor Magic Marine voor de verkleumde zeilers een lekkere opwarmer in de vorm van Gluhwein, waarvan men lekker begon te gloeien en de evaluatie van de dag lachend kon worden gestart.