Terwijl de Volvo Ocean Race rust, knalt de Grevelingencup de winter in

Nadat de teams zaterdag na het aanmelden in le Bateau bij de inshore race van de Volvo Ocean Race de kunst hebben kunnen afkijken en de manoeuvres in de slaap verschillende keren de revue gepasseerd hadden stond iedereen te trappelen om zelf te starten: “Nu mogen we zelf rond de boeien knallen!”.

Met wat laatste verloren aanmelders op de zondagmorgen, was het palaver daar. Ruim 160 schepen met elk meer dan 4 man bemanning resulteerde in een overvolle le Bateau waarin voorzitter Andre Vermaat de dag doorsprak. Nadat de verhalen verteld waren, de banen toegelicht en de startvelden gevonden waren op de kaart, mocht men terug naar de boot. De laatste voorbereidingen moesten ten slotte nog worden afgerond. Nog even de juiste selectie van zeilen aan boord, het beste energie-voer, genoeg water bij elkaar rapen en de laatste motiverende speech. Toen was iedereen er pas echt klaar voor.

De condities waren zeer gunstig. In volle zon en alle rust, met een kalme 8-10 knopen wind uit het noordoosten, kon gewend worden aan de grote wedstrijdvelden in de verschillende klasses. Hoewel het de eerste Grevelingencup van het jaar was, toonde iedereen zich zeer competitief maar sportief. “Het is toch elk jaar weer geweldig om te zien, hoe de horizon zich kleurt met deelnemers die zo sportief met elkaar de wedstrijden varen.” aldus J80 deelnemer Christopher Savoye (Mentaquilibrium).

20141005-2

Tijdens de wedstrijden ging het voor veel van de deelnemers heel gecoördineerd, met grote precisie en passie werden de zeilen gedropt en draaide de schepen rond de boeien; de teams kenden elkaar nog goed en de manoeuvres zaten goed in het systeem. Slechts een enkeling had nog last van een misverstandje of niet-meewerkend materiaal aan boord, wat zo nu en dan veel tijd en plaatsen kostten. Samenvattend was het in warme condities fijn inslingeren voor de rest van de winter.

De eerste wedstrijd is gevaren en de eerste resultaten zijn binnen, voor de overige uitslagen kijk hier:

Toer klasses

Toer 1: Mrs. Jones van Jeroen Koopen
Toer 2: Overstag van Marco IJzerman
Toer 3: Blauwe Libel van Alex Platteel
Toer-S 1: De Zomer van Ruud van Es
Toer-S 2: Javelin van J.J. Roth
Toer-S 3: Cuniek van Fred Cunes

ORC klasses

ORC 1: Xcentric Ripper van J. van der Starre
ORC 2: Windveer van T. Heins

Eenheidsklasses

First 31.7: Blauwe Knoop van W.P.M. Hermans
J80: JOT van A. Menck

Met deze resultaten zijn de eerste stempels gezet. Of deze teams de plaatsen kunnen vasthouden zal de volgende maand blijken. 9 november start de Grevelingencup de tweede wedstrijd uit de serie.

Wil je nog mee doen en ook jouw Volvo Ocean Race kwaliteiten laten zien? Dat kan nog! Met een aftrek wedstrijd kan je in de komende 5 wedstrijden nog een goede kans maken op de eerste plaats. Schrijf je hier in!

Fotos: Sportinbeeld.nu