Nieuwe Grevelingencup van start met 165 deelnemers!

Afgelopen weekend verzamelden de dappere winterzeilers zich wederom op Marina Port Zelande om een nieuw seizoen winterzeilen af te trappen en opnieuw de kou te trotseren. Hoewel de kou nog uitbleef, bleek het een schitterende wedstrijddag met een zwak windje en korte banen.

De eerste wedstrijdPalaver

Zaterdag meldde men zich vol goede moed voor de banenboekjes, de deelname nummers, een welkomstdrankje en een voorbespreking met de andere deelnemers. Met een totaal aan 165 teams (met gemiddeld 6 man per team) werd dit al snel een volle en gezellige bedoeling in le Bateau. Waar sportief met elkaar gespard werd en waar men opponenten kon intimideren met mooie verhalen over vroegere prestaties.

Na een goed benutte zaterdagavond verscheen men zondagmorgen fris en klaar om te zeilen aan het palaver. Iedereen was goed ingelezen en wist wat te verwachten. Voorzitter Andre Vermaat vertelde de deelnemers, die in grote getalen bij palaver aanwezig waren, wat te verwachten van de dag: De wind zal niet veel zijn, maar wel constant en uit dezelfde richting. Met 10 knopen wind kan een ieder goed indraaien en de klasse eens goed aanvoelen en opmeten.

IMG_0024Net als voorgaande jaren zijn de teams verdeeld over de verschillende klasses en verschillende groepen. Er wordt gevaren in Toer klasses, Toer-S (spinaker) klasses, ORC klasses en Eenheidsklasses. Deze klasses zijn op hun beurt weer onderverdeeld in groepen waarin de deelnemers met zoveel mogelijk vergelijkbare boten vaart om in gepaste concurrentie te kunnen zeilen. Dit betekend dat voor elke boot een gepaste klasse bestaat!

De banen zijn gericht op de specifieke klasse. De ORC en Eenheidsklasses varen de up-down baan en de toer en toer-S klasses varen een parcours over het Grevelingenmeer, de lengte aangepast aan de snelheid van de klasse. Zo ook dit weekend. Op het kleine water voor Marina Port Zelande vond de strijd in de Eenheidsklasses plaats en de ORC boten startte op de grote plas. De Toer en Toer-S schepen werden voor de up-down banen vanuit deze beide startvelden weggeschoten om aan het einde van het parcours bij de finish aan de Ossehoek te eindigen.
7D_25402

De dag werd gedomineerd door de weinige wind, zoeken naar windvlagen en minimaal bewegen. Op de grote en klein plas stond een fijn klein briesje waardoor er mooie wedstrijden gevaren werden voor de ORC en Eenheidsklasses; weliswaar niet met maximale boatspeed, maar toch bracht dit een mooi tactisch spel. Daarnaast voer de Toer-S een baan waarmee zij de hoek bij Scharendijke ingestuurd werden, wat een schitterend schouwspel aan inhaal manoeuvres en spi sets en drops betekende. Echter bleek helaas voor de Toer zonder spi dat een deel van de baan moeilijk bevaarbaar was. In de hoek achter de Hompelvoet bleek de wind heel minimaal te zijn. Toen richting het einde van de dag ook nog de wind op de grote plas wegviel en de Toer daar nog doorheen moest, bleek er geen andere optie dan de race te stoppen om een nachtfinish te voorkomen.

De uitslagen met de dagwinnaars en het eerste klassement staan inmiddels gepubliceerd op de website!

Volgende wedstrijd

Al met al toonde dit eerste weekend zich een bijzondere wedstrijd met alle componenten van het wedstrijdzeilen incluis; de deelnemende teams zijn weer warmgedraaid om de winterkou van de komende maanden aan te kunnen en de vrijwilligers hebben weer veel zin om een mooie seizoen te verzorgen.

De startklokken zijn weer terug gezet, de thermos en zeilpakken weer klaar gehangen, nog 1 maand en we mogen weer, dan hopelijk met iets meer wind! Tot 22 november!