Grevelingencup 4 Windstreken met tell tales van spinrag

Zaterdag 3 oktober werd de 4e editie van de 4 Windstreken Regatta van Marina Port Zelande gevaren. Een strategische en gezellige double handed race waarin een rak naar elk van de vier windrichtingen bezeild dient te worden. De volgorde is echter zelf te bepalen door de teams. Draait de wind over zuid? Misschien is dan het oostrak beter niet als eerst aan de wind, maar later snel onder halve wind te bezeilen. Keuzes te over dus.

De windvoorspelling gaf de hele week voorafgaand aan het weekend niet veel wind af. Het zou beginnen met een zwakke noordoosten wind, om vervolgens via het zuiden naar het westen te draaien. De windkracht zou van 9 knopen ’s ochtends afnemen naar 4 knopen voor de rest van de dag.

21553

Gezien het risico dat het nodig zou kunnen blijken in de loop van de dag dat niet alle rakken gevaren zouden kunnen worden heeft de organisatie tijdens palaver laten weten dat in ieder geval het oostelijke rak gevaren zou moeten worden. Deze verplichting bracht een extra dimensie mee. Wat als de wind inderdaad via het zuiden draait en er zouden toch meerdere rakken gevaren kunnen worden? Dan zou het niet optimaal zijn om eerst het oostelijke rak te varen. Maar, als de wind niet via zuid draait, en er misschien wel helemaal uitzakt. Dan zou het de veilige move zijn eerst het oostelijke rak te bezeilen.

Al kort na de start bleken veel van de 32 deelnemers in de startbox te kiezen om naar de oostelijke boei te zeilen. Een enkeling koos dapper voor het noordrak, met vertrouwen in de toekomstige wind. Tijdens het oostelijke rak bleek al snel dat de 9 knopen aan de start inderdaad niet zouden blijven, al snel werd dit 4 knopen uit het noordoosten. Hierdoor was opperste concentratie vereist en probeerde een ieder maximaal te profiteren van elk vlaagje dat op het Grevelingenmeer te vinden was.

Met de voorspelde draaiing naar het zuiden besloot de meerderheid van de deelnemers na het oostrak, om het westrak te varen. Echter bleef de wind uit het zuiden uit. De noordelijke 4 knopen wind bleef waar die was en zwakte zelf een paar uur volledig weg, waardoor het westelijke rak erg lang bleek.

Hoewel deze beide rakken weinig wind kende, was het op die momenten niet veel anders op de andere rakken. Deze collectieve wedstrijd met weinig wind leidde tot interessante nieuwe trim methodieken. De vraag is hoe je naar de wind zoekt wanneer de windvaan het eigenlijk niet meer weet?

21549

Het antwoord kwam uit onverwachte hoek. Door de warme zomer blijken er dit najaar veel spinnen te zijn, zo ook aan boord. Iets wat normaal vooral iets ergerlijks is, bleek vandaag de wind feilloos aan te geven! De spinnetjes in de mast lieten in deze wind op verschillende hoogtes draden spinrag schieten. Deze draden waren zo licht, dat deze de luchtstroom exact aangaven. Zo kon er op minimalistische wijze toch nog iets getrimd worden.

Na een paar uur weinig wind, kwam rond 15:00 een zeebriesje opzetten, waardoor boten die zich in de windvelden bevonden nog een beetje vaart konden maken. Het ging niet hard, maar het ging weer. Zo konden er nog een paar mijl gevaren worden voor het eind van de wedstrijd om 16:00. Aangezien toen het merendeel van de deelnemers nog niet binnen was, hebben de gevaren rakken en de bijhorende tijden de winnaars gedicteerd.

Later, toen een ieder zich terug in de haven trof tijdens het happy hour, werd er nog uitgebreid nagepraat over het buffet. Er werd gelachen, hard geklapt tijdens de prijsuitreiking en het was nog lang gezellig in Marina Port Zelande.

De winnaars van de 4 Windstreken Regatta van Marina Port Zelande van 2015 zijn in de verschillende klasses:

Toer-S 1:

 1. XAR, Norbert Clarijs
 2. De Zomer, Ruud van Es
 3. eXe-Cuties, Sjaak Beulens

Toer-S 2:

 1. Windveer, Tako Heins
 2. Overruled, E de Wit
 3. Meicoma, Tjeerd van Beek

Toer 1:

 1. Just be you, Peter van Leeuwen
 2. Effenie, Harold Pagan
 3. Overstag, Marco IJzerman

Toer 2:

 1. Shinto, Wouter Kop
 2. Bojangles, Andre Kreemer
 3. So Long, Freek Grethe

Klik hier voor de volledige uitslag.