IJskoud winterweer tijdens de 5e Grevelingencup

Op de dag die deze winter wel erg veel weg had van een ware ijsdag voer de Grevelingencup de 5e winterwedstrijd. Er stond 3 graden op de thermometer, 18 knopen wint op de teller en de voorspelling was redelijk nat.

De deelnemers meldde zich dan ook met vele lagen kleding aan, dikke mutsen en warme laarzen, dit waren gemotiveerde zeilers, personen voor wie de drang om te zeilen, de wens om de winter weg te slapen overheersten. Tijdens het palaver werden de banen doorgesproken en toen de regen op het dak begon te tikken vertrok een enkel gezicht bij de gedachte aan het warme bed thuis, maar het merendeel van de aanwezigen voelden zich gesterkt en wilde snel de kou in om de elementen te trotseren en de wedstrijd zo goed mogelijk te zeilen.

De eerste starts klonken om 11 uur over het Grevelingenmeer waarop de zeilers vol goede moed aan de wedstrijd begonnen. Met de 18 knopen wind raasden de enorme hoeveelheid deelnemers over het Grevelingenmeer; over de baan rond de Grevelingen of de up-down baan. In de vlagen was het voor velen een uitdaging de steigerende boot onder controle te houden, regelmatig liepen er schepen uit het roer waarna ze met geweldadig klapperende zeilen en veel stuurkracht weer terug op koers probeerden te komen.

In de toer klasses met de route over het meer hadden de eerste schepen hadden al snel de weg naar de finish gevonden. Als het schip onder controle te houden was ging het zeilen vliegend. Echter, bij het uit roer lopen gingen vele kostbare seconden en zelfs minuten verloren. De eenheidsclasses wensten warm te blijven en dat kregen ze vervuld met een korte baan waarin ze veel en hard moesten werken, bij de ORC boten was de baan iets langer, waardoor de klasse ook iets langer op het water bleef.

De blijdschap bij het finishen is bij de verschillende toerschepen duidelijk aanwezig. Bij het passeren van de lijn worden er fanatiek waves ingezet aan boord, de hele bemanning juichend en wavend in het gangboord. Een leuk gebruik en verblijdend aangezicht.

Al met al was het schitterend zeilen en een mooie sportieve wedstrijd. Voor de ORC en eenheidsclasses kon er lekker scherp gevaren worden om thuis de adrenaline nog eens af te blazen; in de Toer-S was het sportief en scherp zeilen, en de toer had een prachtige baan waar ook het wedstrijd element duidelijk was.

In de uitslagen wordt het steeds warmer in verschillende klasses, de eindstrijd en eindsprints van sommigen zijn reeds ingezet. Andere wachten tot de laatste wedstrijddag voor hun top prestatie. Maar hoe dan ook, een ding is zeker, er gaat veel beslecht worden tijdens het finale weekend in maart.

De laatste wedstrijd wordt op zaterdag 19 maart gezeild, gevolgd door de prijsuitreiking en een feest.