Grevelingencup zeilt symbolisch naar mooi weer

Naar aanleiding van de voorgaande afgelaste wedstrijd werd de weersvoorspelling nauwlettend in de gaten gehouden in aanloop naar afgelopen zondag. Toen stond de februari wedstrijd van de Grevelingencup Winterserie 2014/2015 in de planning. In het deelnemers veld was het opvallend rumoerig, men was gespannen voor de wedstrijd, hopend dat er weer gevaren kon worden.

Vrijdag bleek, na wat spannende en onzekere dagen dat de voorspelling erg mooi gedraaid was: Zwaarder weer met 25 knopen wind in de ochtend en rustiger weer in de middag met een serene rust van maar 15 knopen. De temperatuur varieerde over de dag heen, tussen 0-7 graden Celsius, maar met een essentieel modererend effect van zon en wind. Met de koude wind schoten de gevoelstemperaturen ver onder het nul-punt, terwijl met de zon de temperaturen zelfs aangenaam te noemen waren. Hoe dan ook, onafhankelijk van de kou was het gevoel voor een ieder gelijk. Zeilen! We mogen weer!

Tijdens palaver werd dit dan ook definitief bekend gemaakt: “We gaan varen! Maar eerst hebben we 30 minuten uitstel om de ergste buien over te laten trekken.” Met deze buien zou erg veel wind meekomen, dus was het verstandig even aan de kade te blijven. Gelukkig was er met het palaver genoeg te vieren en waren de 30 minuten snel voorbij. Omdat de wedstrijd in januari niet doorging was deze februari-wedstrijd het officiële moment om elkaar een ‘gelukkig nieuw-vaar’ te wensen, op een goed nieuw vaarjaar.

Toen de eerste starts het Grevelingenmeer opgeschoten werden, exact 30 minuten verlaat, was het weer al een stuk toegankelijker. Nog steeds veel wind, maar goed bevaarbaar. In de twee startvelden werden eerst de toerschepen gestart, om aan hun parcours over het zoute binnenwater te beginnen, om vervolgens de up-down banen van de ORC en de eenheidsklasses te organiseren. De toer klasses hebben zondag een baan van 25 mijl gevaren, terwijl de ORC en eenheidsklasses 3 up en down races gevaren hebben.

Kijk voor de uitslagen op de website!

Na deze zeilavonturen kon een ieder tegen het eind van de middag opwarmen met het zonnetje in de kuip, of op het terras, onderwijl genietend van heerlijke beverrages variërend van warme choco tot glühwein of koud bier. Dit afsluitingsritueel maakte de dag compleet en de zeilers warm.

Met nog twee wedstrijden voor de boeg ligt de winterserie goed op koers en zijn veel punten verdeeld. Echter blijken er met opvallende uitslagen en prachtige tijden nogal wat verschuivingen mogelijk te zijn. Dat belooft wat voor de komende evenementen. De eerstvolgende wedstrijd is op zondag 8 maart, de inhaal race omdat er een wedstrijd afgelast moest worden. De finale van de Grevelingencup zal, anders dan gebruikelijk, gevaren worden op zaterdag(!) 21 maart, om na het evenement niet direct tegen de werkweek aangeplakt te zitten en de zeilers de mogelijkheid te bieden om de prijzen nadrukkelijk te vieren tijdens de feestelijkheden.

Foto’s: Sportinbeeld.nu

20150210-1

20150210-3

20150210-2