Grevelingencup inhaalrace met betrokken deelnemers en veel zon

Afgelopen zondag (8 maart) is de inhaalrace van de Grevelingencup winterserie gevaren. Met wederom een enorm deelnemersveld van bijna 200 boten werd er in zonnige omstandigheden, met een fijne wind hard gestreden om de broodnodige laatste punten van het seizoen.

De inhaal werd zondag gevaren omdat eerder, in januari, de weersomstandigheden zo slecht waren dat er niet gevaren kon worden. “Dit was een goede ruil! In plaats van zeilen in storm en regen, zeilen we nu in de zon.” aldus voorzitter Andre Vermaat.

Mooi weer

Het weer bleek een hemels geschenk, met een voorspelde 14 graden en 20 knopen wind was het een zeildag uit het boekje. En hoewel een aantal zeilers alweer in korte broeken te zien waren, was de gevoelstemperatuur nog vrij winters. Met een koude zuidelijke wind was het hard werken om op temperatuur te blijven.

De baan

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van deze condities hebben de deelnemers zondag lange banen gevaren. De ORC klasses en eenheidsklasses hebben een lange up en down banen gevaren met veel lussen en de toer klasses en toer S klasses hebben een parcours over het Grevelingenmeer van 20 tot 25 mijl gevaren. Zo ver het oog rijkt waren de deelnemers te zien, vanuit Scharendijke, Den Osse, Ouddorp en vanaf de Brouwersdam, overal toonde het meer leven en een sliert van schepen.

Uitslagen

Met deze op-een-na-laatste wedstrijd is duidelijk te zien dat de strijd heviger wordt, de zeilers vechten uit alle macht om de laatste punten. Op elke vlaag wordt gereageerd met een vlugge zeiltrim en het gewicht in de rail wordt voluit benut. De uitslagen en tussenstanden zijn de zien op de betreffende pagina.

On-board multimedia

Steeds meer deelnemers geven een beeld in de kuip doormiddel van zelfgemaakte films of foto’s van hun deelnames. “Dit zijn erg leuke en interessante films, omdat deze het ongedwongen en sportieve karakter van het evenement direct vanuit het perspectief van de deelnemers tonen.” zo legt Wouter Kop uit “Ook blijkt de omvang van het evenement hier goed uit.”. Onderstaand de meest recente film gemaakt door deelnemers, aan boord van de Spur van Joost Avendonk.

Zie het Youtube kanaal van de Grevelingencup voor meer films!

Finale

De finale van de Grevelingencup winterserie wordt dit jaar anders dan voorheen gevaren, namelijk op een zaterdag(!). Zaterdag 21 maart zal het Grevelingenmeer thuis zijn voor de laatste wedstrijd uit de serie, om direct na de wedstrijden af te sluiten met de prijsuitreiking en een groot feest.