Grevelingencup start de winter met tropische temperaturen, en tropische windstilte

7d_25260_smallAfgelopen zondag startte de Grevelingencup winterserie de eerste uit de reeks van de 6 wielerwedstrijden. Hoewel de dag koud en vol douw begon, werd het al snel warm onder de zon. Echter bleek het moeilijk varen met de zeer diverse wind, in zowel kracht als richting. Gelukkig maakte de zon en de hoge gevoelstemperaturen, die meer zomers dan winters aanvoelden, veel goed.

’s Ochtends toen het nog koud leek te worden, vond het palaver plaats. In een vol le Bateau in Marina Port Zelande deed voorzitter André Vermaat het programma van de dag uit de doeken. “Zeer lichte wind, dus de kortste baan. Maar verder mooi weer, dus waarschijnlijk rustig inslingeren!” Om 11:00 lagen de banen klaar en stond iedereen paraat voor de eerste start. De 140 deelnemers die in deze condities rustig het beste plekje achter de startlijn konden uitzoeken, draaiden kalm om elkaar heen.

Tijdens de starts was het nog frisjes, maar al snel konden de jassen, truien en soms zelfs de lange broek uit. Zeker toen rond 13:00 de oostenwind even helemaal stil viel was het erg warm. Dit bracht voor velen een extra element aan de zeilwedstrijd. Door het spiegelgladde water en gebrek aan wind wordt het opeens een heel andere race, de concentratie van velen werd goed op de proef gesteld. Met minimale wind zeilen en zoeken naar de juiste windvelden om net wat verder vooruit te komen dan de boot naast je is een veeleisende taak. Zeker als er dan anderen in een windbaan terecht komen en opeens vaart maken! Dan wordt zeilen opeens een zeer psychologisch spel.

windstilOndertussen was het wedstrijdcomité in druk beraad over de banen. De wind zou nog een beetje opsteken. Het deelnemersveld is sterk verspreid over de baan. Moet er ingekort worden? Kan er ingekort worden? En zo ja, waar dan?

Voor de ORC klasses betekende de windstilte dat na de eerste race de boel even stil kwam te liggen. Met een muziekje en ontspannen sfeer genoot iedereen van het mooie weer. Toen bleek dat de wind voorlopig niet zou aantrekken werd de dag voor de ORC beperkt tot 1 race.

Na kort overleg toonde zich de witte rook boven Rotterdam, deze ging niet meer recht omhoog en er kon een koers bepaald worden. De wind stak weer een stukje op. Een aantal van de toerbanen konden ingekort worden om alsnog veel schepen te kunnen finishen voor het eind van de dag.

Al met al bleek zondag, de eerste wedstrijd uit de serie, een zeer diverse dag. Rustig in wind, maar in sterke concentratie en sportieve insteek.

De uitslagen over de verschillende klasses zijn als volgt:

Toer 1

 1. Bon Bivant – B Kamps
 2. Just be you – Peter van Leeuwen
 3. Apparillo – Klaus Krischke

Toer 2

 1. Serena – Antonius Golverdingen
 2. Nice2have – Jean Luteijn
 3. Scaldis – Hans Cox

Toer 3

 1. Rooie Rakker – Paul Stoelinga
 2. RAM RAM – T van Wolde
 3. Miraculous Mint – Alexandra Piloy

Toer-S 1

 1. Just us – H.,Woudenberg
 2. FLIN – A.H.,Hubregtse
 3. Moonlight Shadow – Chris Baert

Toer-S 2

 1. FarFelu – K&B Vanoverberghe
 2. ST 23 – Bart Diesveld
 3. Amideau – M.P.A.J. de Kroon

Toer-S 3

 1. Inspira – Martinus Verbaten
 2. Beware – Joy Notten
 3. Hoanui – Corjan Visser

Toer-S 4

 1. Andromeda – Casper Hoefsloot
 2. Max – Coen Dusseljee
 3. Swing NC 815 – Pim vd Male

ORC

 1. Windveer – Tako Heins
 2. reco-sailingteam.nl – Robert van der Bruggen
 3. SailSelect – J. Koninkx

31.7

 1. Blauwe Knoop – W.P.M.,Hermans
 2. The 1st One – Theo Ossewaarde
 3. Big Time – Thijs van Hulst

J80

 1. Baby – J P Kersten
 2. Joie de Vivre – Laura Vroon
 3. J-String – Edwin Spaans

We kijken uit naar de wedstrijden in november. Dan wordt de volgende wedstrijd uit de serie gevaren, waarschijnlijk wel met wat koudere temperaturen. Samen duiken we de winter in! Wil je nog mee doen met een zeilwedstrijd waar er een klasse is voor iedereen? Schrijf je dan nog snel in