Grevelingencup opent 2018 met feestelijk nieuw-vaar

Na het feestelijke december, leunend tegen de blauwe maandag, is het tijdens de Grevelingencup gelukt om de feeststemming wat te verlengen. Door net te doen alsof het nieuwe jaar pas net begonnen was, met de traditiegetrouwe nieuw-vaar viering, kregen de deelnemende zeilers een extra jaarwisseling en daarmee een uitstel van de blauwe dag.

De weersomstandigheden van de zeildag waren uitstekend. ‘Zon, helder en koud’ meldde de radio nog de zondagochtend, toen de laatste zeilers zich richting het zeeuwse begaven. Ook de windvoorspellers gaven een heldere hemel en lage temperaturen aan; een noordwestelijke bries, afnemend 16 tot 10 knopen. Wat een groot geluk was, na een week vol met mist op het Grevelingenmeer.

Zondag startte de dag, net als altijd, met een groot en gezellig palaver. Zeker in januari is deze bijeenkomst altijd zeer druk bezocht, vanwege het eerste weerzien van de zeilers na de feestelijke intermezzo rond kerst en oud en nieuw. Na de introductie van de dag, uitleg over de baan, en een kleine toast op een mooi zeilseizoen, mochten de deelnemers weer het water op. De meeste klassen gingen soepel en zoals gepland van start. Met een enkeling die iets te graag wilde en voortijds al de start al achter zich had gelaten, verliep het gros van de starts zonder problemen. Vanuit de twee startvelden koersten de deelnemers af op banen van 16 tot 24 nautische mijlen.

Gedurende de race nam de wind inderdaad langzaam af. Waar in het begin nog een wat navigatie- en stuurfouten de revu mochten passeren, namen de incidenten in de loop van de dag snel af. Met uiterst winterse condities, frisse wind en zon, was de finish met een mooie knik in de schoot een prettige afsluiting van de dag.

Tussenstanden

Deze prachtige zeildag met gemiddelde condities betekend vooral voor de allrounders een goede dag in de klassementen. De tussenstand per klasse is als volgt:

Positie Toer 1 Toer 2 Toer 3 Toer S1 Toer S2 Toer S3 Toer S4 Multihull Eenheidsklasses
1 Kabaal Serena RAM RAM Majic Insails.com Jiggy Andantino Triki Blauwe knoop
2 Black Pearl Bakvis Rooie Rakker Prima Vista Team Aquavitesse FarFelu Fleurtje Het verstand van Poeh The 1st one
3 Overstag Anilla Bodyguard Poppedien Zafara KAT Hydrofixe Yippie Yo ScheldeSpetter
De volgende keer: Lezing VOR Onboard Reporter Stefan Coppers

Onboard reporter tijdens de Volvo Ocean Race Stefan Coppers staat bekend om zijn enthousiasme en energie. Tijdens zijn verhaal neemt hij de zaal mee in een virtuele reis rond de wereld. Met een lach en een traan. Opgepast! Niet voor mensen met een gevoelige maag: alleen de indrukwekkende beelden van de zee zetten hem al op z’n kop.

De lezing vind plaats zaterdagavond na het diner 10 februari om 20:00. Je kan je aanmelden door een bericht te sturen naar info@grevelingencup.nl (geef aan of je ook voor het diner komt en met hoeveel mensen je erbij bent!).

De volgende Met nog 3 wedstrijden op het programma worden de verhoudingen steeds duidelijker. Maar er kan tegelijkertijd nog van alles gebeuren, er hoeft maar een wedstrijd tussen te zitten met extra veel of weinig wind. We gaan driftig door en kijken reikhalzend uit naar de volgende wedstrijd 11 februari.

GPS Tracking

Tijdens de wedstrijd werd ook de live GPS tracking van de Grevelingencup gebruikt. Doormiddel van een gedownloadde app namen de deelnemers hun tochten en tactieken bij, om dit  binnen het team door te spreken en met andere boten uit de klasse te vergelijken.

Klik hier om de gevaren tracks te bekijken!