Winterzeilen met oliebollen in de buik

Na twee bijzonder vreemde wedstrijddagen, waar de wind rare toeren uithaalde, bleek de kersteditie van de Grevelingencup een wedstrijd als vanouds. Met een stabiele wind, oliebollen in de buik en een lezing van Gerd-Jan Poortman, was het weer feest op het Grevelingenmeer.

Hoe win je de Grevelingencup?
Zaterdag 19 december, de avond voor de decemberwedstrijd van de Grevelingencup, gaf de Volvo Ocean Race zeiler, en teamlid van Team Brunel, Gerd-Jan Poortman een lezing. Hij vertelde over zijn ervaringen, hoe hij het heeft ervaren om de afgelopen Volvo Ocean Race met zijn Team Brunel mee te doen. En gaf terloops een paar tips hoe te winnen. De kleine 100 aanwezigen hadden dus zaterdagavond al een voorsprong op de concurrentie!

Stabiele wind
Voorafgaand aan het weekend was een stabiele 20 knopen wind over de gehele dag voorspelt, vanuit het zuidwesten. De geleerde en ervaren Grevelingencup zeilers wisten al wat dat betekend, het parcours loopt waarschijnlijk richting Scharendijke. Het is een mooie baan die langs de eilanden loopt. Waar rond deze tijd te genieten is van alle pracht van het Grevelingenmeer.

Kersteditie
Omdat het de laatste wedstrijd van dit jaar betreft en de strijd slechts enkele dagen voor de kerst gestreden wordt, maakt de Grevelingencup van deze wedstrijd traditiegetrouw de kerst-wedstrijd. Tijdens het palaver worden de oliebollen uitgedeeld en dankbaar in ontvangst genomen, zodat ieder team-lid met genoeg brandstof aan de start kan verschijnen.

‘Winter’ Wedstrijdzeilen
De Grevelingencup heeft voor ieder wat wils, voor de toer en toer-S klasses een baan over de hele Grevelingen, afhankelijk van de windkracht; en voor de eenheidsclasses en de ORC een up-down baan waar niets anders dan de VMG telt.

Zo ook dit weekend. Voor de toerclasses waren de banen uitgezet, rekening houdend met de windvoorspelling. Startend op de kleine (toer) en de grote plas (toer-S), waarna ze na hun parcours zouden finishen bij het finishschip aan de Ossehoek. Nadat zij, verdeeld over de startgroepen, om 11:00 vertrokken, konden de eenheidsclasses en de ORC schepen aan hun wedstrijden beginnen. De eenheidsclasses op de kleine- en de ORC op de grote plas.

De winnaars van de dag bleken voor een groot deel de ‘usual suspects’, op een spectaculaire overwinning in de eenheidsklasses en ORC daar gelaten. In de ORC 1 bleek de Brany de laatste wedstrijd van het jaar ongeoorloofd snel, waar zij de afgelopen wedstrijden 5e, 8e en 9e plaatsen voeren, knalde ze er vandaag een paaltje uit in de laatste race. Wellicht geleerd van Gerd-Jan, maar het lijkt er in ieder geval op dat 2016 hun jaar wordt.

De volgende wedstrijd wordt gezeild in januari, wanneer we met de ‘nieuwjaars’ toast, elkaar een gelukkig nieuwvaar zullen wensen.