Grevelingencup: met kerstmuts en oliebol strijden tegen kou en concurrent

Het was het op een na laatste weekend van 2014 en het weekend was al ver van tevoren thuis gereserveerd. Na de zeiltas vol gestopt te hebben met thermo kledij in verschillende lagen, mutsen, handschoenen, maar ook dikke sokken en thermoskannen met warme soepen en sappen, stapte men zaterdag overdag ofwel zondagochtend in alle duisternis in de auto om af te reizen naar Marina Port Zelande om de laatste Grevelingencup van dit jaar te varen.

In voorgaande wedstrijden was de strijd al hevig en zijn er in veel verschillende condities verschillende snelle zeilers naar voren gestapt. Sommigen waren verschrikkelijk snel met minder wind, anderen scheurden juist rond de boeien met een sterkere vlaag. Al met al is terug te kijken op een dynamische serie tot zover. De kersteditie was daarin geen uitzondering. Met een strakblauwe lucht en een temperatuur gelijk aan het aantal Beauforts (een stabiele krachtige windkracht 4 bft.) was het een winter-zeildag om van te dromen.IMG_9385

’s Ochtends werd door Grevelingencup voorzitter Andre Vermaat, als gebruikelijk de dag doorgesproken, waarna men een zak oliebollen voor elk deelnemende boot (gesponsord door Martijn Loois van de Bengel) en een kerstmuts in de hand gedrukt kreeg en snel het water op stormde om nog even in te slingeren en te wennen aan de condities of (nieuwe) teamverdeling. Toen om 11:00 het eerste startsein klonk schoten de deelnemers in opperste concentratie het Grevelingenmeer op om de banen af te leggen.

De wedstrijden werden zeer netjes gevaren, wanneer men elkaar tegenkwam bij de boeirondingen wist men meestal de voorrangsregels goed te kennen en gaf ruimte waar nodig. Zo zijn de toer(-S) klasses het Grevelingenmeer over gegaan in een parcours om de eilanden en hebben de ORC en eenheidsklasses de gebruikelijke up-down banen zo snel mogelijk rondgevaren.

Met de tweede wedstrijddag op de teller zijn de tussenstanden hier te vinden, hierin zijn de uitslagen van deze wedstrijd verwerkt:

Dagwinnaars – Toer klasses

Toer 1: Mrs. Jones van Jeroen Koopen
Toer 2: Spur van Joost van Avendonck (zie foto)
Toer 3: RAM RAM van T. van Wolde
Toer-S 1: Just Us van H. Woudenberg
Toer-S 2: Marlene van Michiel van der Kwast
Toer-S 3: Cuniek van Fred Cunes

Dagwinnaars – ORC klasses

ORC 1: Intention van W. Schopman
ORC 2: Windveer van T. Heins

Dagwinnaars – Eenheidsklasses

First 31.7: Blauwe Knoop van W.P.M. Hermans
J80: Joie de Vivre van Laura Vroon

Met 3 wedstrijden op de teller is de helft van de Grevelingencup winterserie volbracht en resten nog 3 wedstrijden tot de eindstand. In januari vieren we wederom het traditionele ‘Nieuw Vaar’ met elkaar en zullen we de winterserie voortzetten. In maart zal de wedstrijd op zaterdag worden gevaren, direct gevolgd door de ultieme prijsuitreiking en gepaste festiviteiten.