Formidabel zeilen bij Grevelingencup finale

Afgelopen zaterdag (25 maart) vond de finale van Grevelingencup winterserie 2016/2017 plaats. Op het Grevelingeneer was het op deze vroege voorjaarsdag opeens weer enorm druk. De vele teams kwamen de laatste wedstrijd nog even lekker knallen op het water. De laatste plekken in het klassement winnen, of juist de verdediging tegen de uitdagers. En daarnaast was het schitterend zeilweer waar niemand wilde wegblijven.

Oplopend naar het weekend toe, was het weer al constant. De hele week was al te genieten van een hogedrukgebied boven west-europa, waardoor de wind stabiel was en de zon veel voorkomend. Deze condities wisten zich door te zetten waardoor we konden genieten van  15-20 knopen vanuit noordwestelijke hoek en een scherp voorjaarszonnetje, waardoor menig zeiler mocht anticiperen op jaloerse blikken maandag op het werk.

Met het mooie weer toonden de deelnemers zich extra gemotiveerd en enthousiast tijdens het palaver ’s ochtends waar om 9:30 de dag doorgesproken werd. Omdat het de finale betreft, was de laatste baan van de eenheid en de toer iets anders. In het kader van samen uit samen thuis was de finish van alle klasses bij het finishschip aan het eiland de Ossehoek.

17454877_1379383285433734_1562353471_oDe starts van de wedstrijd verliepen door pech met een van de RIBs iets minder snel, maar konden gelukkig na noeste inspanning met 15 minuten vertraging alsnog aanvangen. Ondertussen hing de helikopter met Fotograaf Dick van der Veer klaar om wat momenten te vangen en vast te leggen op de gevoelige plaat.

In wat alleen beschreven kan worden als een schitterende zeildag, genoot een ieder van de gezelligheid, de sportiviteit en het prachtige water van de Grevelingen. Daarmee werd echter de strijd er niet minder om. Zo op de vooravond van de zomer, met een mooi zonnetje mee en het windje in de rug, was men extra gemotiveerd om deze dag goed te varen. Hierdoor bleken de manoeuvres extra strak en de trimmers nog alerter dan normaal.

25 maart 2017 Grevelingencup-8954 copyTerwijl de Toer en Toer-S klasses over het Grevelingenmeer scheurden, waren de Eenheidsklasses en ORC klasses druk met het beslechten van de wedstrijden in de up-down banen. Met meerdere wedstrijden per klasse was er meer dan genoeg mogelijkheid om nog plekken te wisselen en de leiding in het klassement over te nemen.

Toen echter het moment van de laatste race aangebroken was en de schepen aan de laatste rakken begonnen, met z’n alle richting de finish op de Ossehoek, kwam er een zekere weemoed opzetten. Hoewel het met tijden afzien geblazen is geweest deze winter, met zware kou, frustrerende wind en vreemde condities, was de gedachte aan de winterse avonturen toch ook verwarmend. Hoewel de zomer natuurlijk heerlijk is voor de watersport, realiseert een ieder hier op dat de winter net zo’n integraal onderdeel van de sport uitmaakt.

Hoewel de zomer natuurlijk heerlijk is voor de watersport, realiseert een ieder hier op dat de winter net zo’n integraal onderdeel van de sport uitmaakt.

Onder luid gejuich racete iedereen met ruime wind over de finishlijn, koers verleggend naar Marina Port Zelande,  om daar op het terras of aan boord nog even heerlijk na te genieten van de dag. Nabesprekend en in spanning afwachtend wat het resultaat van de dag zou zijn.

Ondertussen was de voorbereiding van de avond in volle gang. De rekenmeesters zaten met wilde haren achter de rokende rekenmachines en het feestcomité rende heen en weer om de muziek voor te bereiden. Ook in de keuken werd hard gewerkt om het eten voor de enorme groep hongerige zeilers voor de te bereiden.

Toen de bitterballen gegeten waren en de uitslagen berekend, kon de prijsuitreiking beginnen! Met prachtige prijzen van Jantine Kroeze mochten de hoogst geëindigde zeilers in het klassement een voor een naar voren komen, om onder luid applaus van vrienden en concurrenten de prijs in ontvangst te nemen. Kijk op de uitslagen-pagina’s op de website voor de uiteindelijke klassementen.

Nu dat de winterserie 2016/2017 voorbij is, zetten we vanaf hier de zomer in. De schepen kunnen weer voorbereid worden op gezinnen en/of zomerwedstrijden en de zeiltassen kunnen weer lichter worden. De organisatie hoopt volgend jaar de deelnemers weer in grote getalen terug te zien. Voor weer een prachtig winterzeil-seizoen op het Grevelingenmeer, bij de Grevelingencup, met zeilwedstrijden voor iedereen, op elk niveau en in alle vormen.

Foto’s: Dick van der Veer