Bijbruinen in windluwte tijdens de 4 Windstreken Regatta

Afgelopen zaterdag (29 september) werd de 4 windstreken regatta van Marina Port Zelande gevaren op het Grevelingenmeer. 25 deelnemende schepen met twee man aan boord deden mee aan deze zogenaamde ‘shorthanded’ zeilwedstrijd over het Zeeuwse water.

In de week van ‘de laatste mooie dag van dit jaar’, de donderdag voorlopend aan het wedstrijd weekend, zou de zaterdag een grijze en saaie bedoeling worden. Althans, volgens de voorspellers. Hoewel ze hier al snel op terugkwamen nadat de donderdag gepasseerd was. Zaterdag zou ook nog wel oké worden.

Uiteindelijk bleek de zaterdag een minstens net zo’n mooie nazomerdag en konden de zeilers die waren afgereisd naar Marina Port Zelande genieten van mooie dikke stralen zon (het blijft nog onduidelijk of dit nu de laatste van het seizoen waren).

Helaas bleek ook de windvoorspelling correct. Startend met en lichte 2-3 Beaufort kon er nog prima gevaren worden, toen de windsterkte om 14:00 in sterk in kracht afnam, werd dat steeds moeilijker. Heel voorzichtig en zachtjes verplaatsten de shorthanded-teams zich over de boten, en de boten over het water.

De start

Om 10 uur startten de deelnemers en begonnen veelal aan het westelijke rak. Een kleine groep koos eerst voor het zuidelijke rak, en een enkeling dook de westelijke hoek in. Tijdens palaver was aangegeven dat dit rak minimaal gevaren moest worden, mocht de wind eruit vallen, dan kon hier nog een uitslag aan ontleend worden.

Strategisch kozen de deelnemers hierna de opvolgende rakken. Zo goed mogelijk rekening houdend met de windshifts en de voorspelde windstilte van de middag. ‘Hoe kan ik de meeste mijlen maken voor de wind ermee ophoudt?’, was de vraag die door ieders hoofd speelde.

Rond 14:00 kwamen de eerste deelnemers de finishlijn over. Na een tocht van een goede 4 uur mochten de line honors vergeven worden onder luid gejuich. Tegen 16:30 passeerden de laatste finishers met vereende krachten en ingehouden adem de finish. Helaas vielen enkele schepen uit doordat ze in een windstilte terecht waren gekomen en de finish niet meer kon halen voor het eten, de prijsuitreiking en de muziek.

De winnaars van de dag waren in de drie klassen:

 • Toer:
  1. Tempest of Southampton
  2. Singga Matta
  3. Apparillo
 • Toer-S 1:
  1. De Lendte
  2. ZEEBEER 3
  3. Jam Session
 • Toer-S 2:
  1. Overruled
  2. Fungu Yasini
  3. POMPIDOM

Live tracking

Ook dit jaar was het weer mogelijk om tijdens de wedstrijd via GPS tracking allerlei tactische en strategische informatie te verzamelen voor latere analyses, leermomenten en vooral vermaak.

Deze zijn natuurlijk ook voor het thuisfront te bewonderen via de website van de Grevelingencup (https://www.grevelingencup.nl/wedstrijdinformatie/live-tracking), of de directe link: http://raceqs.com/regattas/66348

De avond

Ook ’s avonds werd er gezorgd voor een uitgebreid en goed gevuld programma. Met een gezamenlijk genot van genoeg mosselen, heerlijke drankjes, gezellige muziek en een prijsuitreiking onder luid gejuich, bleef het nog lang gezellig in de Yachtclub van Marina Port Zelande.

Grevelingencup winterserie

Terwijl deze zeilers zich vermaakten op het Grevelingenmeer, stroomde de inschrijvingen voor de winterserie ondertussen gestaag binnen. Met een groot deelnemersveld en een visie dat wedstrijdzeilen voor iedereen moet zijn, organiseren wij wedstrijden die voor iedereen relevant zijn. Of je nu ORC zeilt of nog nooit een start gevaren hebt. Wil jij ook meedoen met deze gezellige, sportieve en gezellige zeilwedstrijden? De Grevelingencup vaart de hele winter vanuit Marina Port Zelande, vanaf eind oktober gaan we van start. Je kan nog aanmelden door hier te klikken!