Pur sang winterzeilen in ijskoud weer bij Grevelingencup

Zondag 12 februari werd de voorna laatste Grevelingencup wedstrijd van dit seizoen gevaren. Onder serieus winterse weersomstandigheden gingen de zeilers dit weekend de strijd met de kou aan. Met een welkome afwisseling ten opzichte van de vorige wedstrijden: een stabiele 20 knopen wind dit keer.

Voorafgaand aan de wedstrijddag was het nog spannend, er was slecht weer, sneeuw en harde wind voorspeld. Ook dit keer hield een ieder weer de voorspelling nauwlettend in de gaten. Toen het op zaterdag heel wit en koud was en er 28 knopen voorspeld werd, was de vraag of er wel gezeild zou kunnen worden.

Gelukkig bleek om 19:00 op zaterdag dat de voorspelling zich de goede kant op ontwikkelde. De wind zou zwakker zijn en de neerslag zou in de nacht van zaterdag vallen. En zo geschiedde.

De deelnemers toonde zich uitzonderlijk enthousiast om te zeilen. De teleurstelling bij een mogelijke afgelasting was duidelijk op de Facebook zaterdagmorgen en de opluchting bij de witte rook om 19:00 klonk nog harder. We mogen weer! Echt winterzeilen in echt winterweer.

De starts gingen zoals het boekje ze voorschrijft. Netjes op tijd en iedereen na het signaal de lijn over. Om 11 uur de eerste en 11:30 de laatste. In verschillende banen en eigen wedstrijd velden schoten te schepen het Grevelingenmeer over.

Met een paar collectieve boei rondingen was het mogelijk even naar elkaar te zwaaien, om vervolgens weer een mooi kruisrak  naar de volgende boei te beginnen.

Ook voor de ORC en eenheidsklasses konden er mooie wedstrijden gevaren worden. Met beide 3 up en down races was het een productieve dag zeilen.

Met de wildere condities bleken in een meerdere velden de favorieten nieuwe uitdagers te krijgen. Team die opeens uitzonderlijk hard gingen met wat meer wind. Dit maakt het voor het klassement extra spannend.

Na een tijd zeilen kwamen de boten bij het finishschip aan de Ossehoek binnen, tot even na 15:00 toen de laatste deelnemer koukleumend de lijn over kwam. Onder een welverdiende toeter en luid gejuich werd er koers gezet naar de warme choco, het bier en de bitterballen.

De tussenstand is met zoveel variatie, zo kort voor de finale op 26 maart, erg spannend. Een enkel staat veilig, maar voor velen kan er nog veel gebeuren. De wedstrijd van volgende maand zal daarin bepalend zijn.

Voor de tussenstanden, de dag uitslagen of de laatste informatie, zie www.grevelingencup.nl.

(Foto’s door Sasha Ruijs)